Ansietat Infantil//Ansiedad infantil

05.02.2021

Des de fa un temps, la meva pràctica professional s'ha centrat en l'àmbit infanto-juvenil. Una de les coses que més els preocupa als pares és l'afectació que la pandèmia, i el consegüent confinament, hagin tingut sobre els seus fills. Alguns nens estan més nerviosos, més ansiosos, més inquiets. És per aquest motiu que he pensat que potser ens ajudaria a repassar què és l'ansietat, com afecta els infants i que hi podem fer els psicòlegs per ajudar-los.

Que és l'ansietat?

Segons el Canal Salut de Gencat, l'ansietat és una emoció que apareix per fer front a circumstàncies on la persona se sent amenaçada, davant d'una situació de perill... És una reacció comuna i totalment natural de l'ésser humà.

És important diferenciar-la d'un trastorn d'ansietat...

I què és el Trastorn d'Ansietat Generalitzada?

Segons el Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals  (DSM-5)

  • Ansietat i preocupació excessiva (anticipació aprensiva) que es produeixen durant més dies dels que han estat absent durant sis mesos com a mínim, amb relació a diversos esdeveniments o activitats (com en les activitats laborals o escolars).
  • A l'individu li és difícil de controlar la preocupació.
  • L'ansietat i la preocupació s'associen a tres (o més) dels sis símptomes següents (i com a mínim alguns símptomes han estat presents durant més dies dels que han estat absents en els darrers sis mesos) (Nota: En els nens, només es requereix un ítem).
  1. Inquietud o sensació d'estar atrapat o de tenir els nervis de punta.
  2. Fàcilment fatigat.
  3. Dificultat per concentrar-se o quedar en blanc.
  4. Tensió muscular.
  5. Problemes de son 
  • L'ansietat, la preocupació o els símptomes físics causen malestar clínicament significatiu o deteriorament en els àmbits social o laboral, o en altres àrees importants del funcionament.
  • L'alteració no es pot atribuir als efectes fisiològics d'una substància (per exemple, una droga o un medicament) ni a cap altra afecció mèdica.
  • L'alteració no s'explica millor per un altre trastorn mental 

Per tant, la diferència entre sentir ansietat davant de la percepció d'un perill potencial (Ansietat) i l'ansietat estesa a totes les situacions vitals creant alts nivells de malestar (TAG), en principi, queda clara.

Com es pot manifestar l'ansietat?

Simptomatologia

  • Psicològics:  inseguretat, dificultats de concentració, pensaments negatius, pors, insomni, preocupacions...
  • Físics: sudoració, tremolors, palpitacions, respiració ràpida , sensació d'ofec, mals de panxa...
  • Conductuals: plorar, tartamudejar (o quequeig), fer moviments repetitius, quedar-se paralitzat...

I com afecta l'ansietat en els nens?

Segons Morales et al., (2015), en la "Guia Clínica d'intervenció Infantil",  expliquen que les manifestacions principals d'ansietat que poden aparèixer en nens són: sudoració en mans, increment de la taxa cardíaca, plor, crits, nàusees, vòmits, dolors d'estómac, vertigen, mareigs, mal de cap, malsons recurrents, baix estat d'ànim, cansament excessiu i enuresi.


Què podem fer-hi nosaltres com a psicòlegs (des de la perspectiva Cognitiu-Conductual)?

Segons aquesta Guia Clínica, la intervenció consistiria en el següent: a)educació emocional  (on el que es pot fer és un entrenament en detecció de senyals que indiquen l'activació relacionada amb l'ansietat), b) reestructuració cognitiva (per modificar tots aquells pensaments causants de l'ansietat, com per exemple les pors), c) psicoeducació, d) tècniques de respiració i relaxació i e) tècniques d'exposició a l'estímul temut, entre d'altres.

Hi ha alguna tècnica per fer a casa que ens ajudi a controlar l'ansietat?

1. La respiració diafragmàtica

Els passos són els següents:

posar-se una mà al pit i una altra sobre la panxa

- Agafar aire lentament, inflant una mica la panxa, sense moure el pit

- Retenir uns segons l'aire

- Expulsar l'aire lentament, enfonsant una mica la panxa i sense moure el pit

- Repeteix els mateixos passos durant una estona (sense passar-se, ens podem marejar!!)

*Consell: al principi és més fàcil fer-ho estirat

2. La Relaxació Progressiva de Jacobson (relaxació muscular):  La importancia de relajarse en tiempos de pandemia (si cliques en el següent enllaç, trobaràs una explicació de què és!)


Altrament, una lectura que pot ajudar als infants, i francament, a mi també em sembla molt interessant: 

  • Huebner, D. (2008). Qué puedo hacer cuando... me preocupo demasiado. Madrid: TEA Ediciones.