La importancia de relajarse en tiempos de pandemia

17.11.2020

Aquests últims mesos, sembla que la nostra vida ha fet un gir impactant i s'ha focalitzat únicament en combatre un virus que, malauradament, ens està tocant de prop a molts de nosaltres. Com a psicòloga, sóc incapaç de no fer-me preguntes: com ens afectarà això?, quines seqüeles psicològiques derivaran d'aquesta situació "caòtica"? Com jo, molts professionals de la salut mental es qüestionen el mateix i per aquest motiu actualment s'estan fent múltiples estudis per veure les conseqüències en salut mental de la pandèmia. Ara bé, i que podem anar fent nosaltres des de casa per poder gestionar aquesta situació d'estrès i malestar?


Relaxació progressiva de Jacobson

Els que em coneixeu, sabreu que sóc una psicòloga que segueix l'enfocament Cognitiu-Conductual i que m'encanta formar-me constantment sobre les diverses tècniques que proposen.


Tal com exposa Díaz et al., (2017) en el "Manual de técnicas y terapais cognitivo conductuales" hi ha diferents tècniques de relaxació: entrenament en relaxació progressiva, entrenament en relaxació autònoma, tècniques de respiració.... però personalment, i donat que durant la meva carrera les he anat provant totes, crec que la que encaixa més amb mi és la relaxació progressiva de Jacobson, i és per aquest motiu que he decidit escollir aquesta. Es recomana dur a terme l'activitat durant uns 20-30 minuts al dia.


El seu creador, Edumund Jacobson (1939), afirmava que tensar una sèrie de músculs i percebre les sensacions corporals que es produïen, induïa a un estat de relaxació profunda. Així doncs, l'objectiu de la RP és reduir els nivells d'activació mitjançant una disminució progressiva de la tensió muscular.

Com podem fer-ho? Molt senzill:

  • Pas 1: Estira't a terra amb un petit coixí per al cap i les mans als costats.
  • Pas 2: Fase de tensió- contracció del múscul (durant 4 segons).
  • Pas 3: Fase de distensió- destensar el múscul que prèviament hem tensat (durant 15 segons).
  • Pas 4: Repetir el procediment amb tots els grups musculars.

Us deixo una imatge que explica tota la seqüència i com aconseguir la tensió de cada grup muscular:Si teniu algun dubte sobre el procès, no dubteu en contactar!