El trastorn obsessiu compulsiu i la COVID-19

23.03.2021

Des de fa més d'un any, com tots molt bé sabeu, estem immersos en una pandèmia mundial que ens està afectant a tots nivells i augmentant el malestar tant psicològic com físic.

A més, cal tenir en compte que el que genera malestar no és només el virus que produeix la malaltia infecciosa (que també!), sinó les conseqüències que porta al darrere.

Una de les coses que més ens ha afectat a tots, han set les mesures de mobilitat restrictives i un llarg confinament que va començar el Març passat, provocant l'increment de factors de risc psicosocials com l'aïllament, la violència intrafamiliar, la pobresa i l'abús de les noves tecnologies... A conseqüència, ara en les nostres consultes, estan augmentant el nombre de persones afectades per diversos símptomes clínics des de llavors (alts nivells de preocupació, ansietat, obsessions, pors...).

En els darrers mesos, s'ha observat que un col·lectiu especialment vulnerable a l'augment de tota aquesta simptomatologia ansiosa són les persones diagnosticades de TOC. El Trastorn Obsessiu Compulsiu, segons el Manual Diagnòstic i estadístic de Trastorns Mentals (DSM-5), es caracteritza per tenir pensaments, impulsos o imatges mentals que es repeteixen de manera constant i que apareixen de manera indesitjada (obsessions) causant diversos símptomes en la persona: por, ansietat, tremolors, entre d'altres. A més, les idees obsessives es manifesten de moltes maneres i causen sentiments contraris que ocasionen conductes (per exemple, rentar-se les mans, revisar i verificar accions,etc.) i pensaments compulsius (per exemple, comptar números, repetir paraules en silenci, etc). Amb aquests comportaments, la persona sent que pot prevenir o reduir l'angoixa derivada de les obsessions.

Altrament, també s'ha observat una alta afectació en els menors d'edat. Com passa amb els adults, la incertesa pot ser precursora de pensaments distorsionats, d'alts nivells d'ansietat i d'una exacerbació de les compulsions. La dificultat afegida molts cops es troba en el fet que els infants no sempre saben detectar i comunicar les seves preocupacions, i això fa que el seu malestar augmenti i es manifesti en conductes com mals sons, estat d'ànim més baix, més nerviosisme... Inclús poden aparèixer noves "manies".

Per acabar, incidir en la idea que estem vivint en un context situacional que fomenta l'adopció de "rituals" de neteja i descontaminació, per tant, és normal que en aquests moments tinguem més pensaments i conductes relacionades amb això. No obstant, és important no autodiagnosticar-se ni diagnosticar als altres, això és competència dels professionals de la salut! Si t'identifiqués amb alguns d'aquests símptomes i et generen malestar, consulta-ho amb ells...

Finalment, us deixo algunes recomanacions que us podrien ajudar a gestionar aquesta situació:

  • No lluitis contra els pensaments disfuncionals, sinó accepta'ls sense centrar-te en ells ni els hi atribueixis més valor o importància de la que en realitat tenen. Com ja hem dit, en aquesta situació, és normal que incrementin alguns pensaments relacionats amb la neteja/higene...

  • Accepta la incertesa com a part de l'evolució d'aquesta pandèmia, en què la informació i les pautes a seguir canvien constantment.

  • No cerquis informació addicional més enllà de la que vagi sorgint a les notícies, per tal d'evitar ruminacions innecessàries durant tot el dia. No ens sobreinformem!!!

  • Centra't en el moment present. Viu l'aquí i l'ara, sense pensar en el que vindrà després ni anticipar situacions que ens puguin provocar ansietat.

Com sempre, recordar-te la importància de cuidar-te i de cuidar la teva salut mental. Si necessites eines per ajudar a gestionar el malestar generat per la situació actual que estem vivint, si notes que la situació et supera... no dubtis en contactar amb mi!

 Article escrit amb col·laboració d'Estefania Navarro, Liliana Fernández i Alba Verdés, fundadores de l'Associació TOC Osona